Ik krijg vaak de vraag of WordPress de juiste keus is om een website mee te bouwen.

WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Met een CMS kun je een dynamische en responsieve website maken via een gebruiksvriendelijke interface. Het is ook makkelijk om pagina’s te maken en te beheren zonder dat je veel kennis hoeft te hebben van de programmeertaal.

De voordelen van een CMS

Het is gratis

De meeste CMS-en zijn gratis. Dit geldt ook voor plug-ins. Niet alle plug-ins zijn gratis beschikbaar, dit heeft te maken met het aantal features die bij een betaalde versie dan ter beschikking komen.

De meeste HTML-editors zijn betaalde software pakketten. Bovendien moet je voor het implementeren van wat ingewikkeldere functies op je site kennis hebben van programmeren, terwijl je met een CMS meestal kunt volstaan met het downloaden van een plug-in.

Eenvoudig

Met een CMS kun je mooie en professionele websites bouwen, zonder dat je daarvoor uitgebreide kennis nodig hebt van HTML en CSS. Met behulp van extensies en plug-ins, kun je bovendien gemakkelijk allerlei functies implementeren in je site, zoals een slideshow, een zoekfunctie of een contactformulier.

Beheer

Met een CMS kun je eenvoudig je website aanpassen. Je logt via een browser in op de backend van je website, waar je meteen nieuwe content kan plaatsen of de vormgeving van de site aan kunt passen.

Welke CMS kies ik?

WordPress

WordPress is heel populair en wordt veel gebruikt. WordPress is ooit ontwikkeld om mee te bloggen en daar is het nog steeds erg goed in. Als je dus een blog wilt starten, is WordPress een uitstekende keus. Maar WordPress is tegenwoordig ook geschikt om websites mee te bouwen.

WordPress is het eenvoudigst en het gemakkelijkst om mee te leren werken.

Joomla

Joomla is in Nederland erg populair. Er is dus veel documentatie beschikbaar in het Nederlands, zowel in boekvorm als online. De Joomla community is groot en actief, dus er zijn veel extensies en templates beschikbaar om een mooie site mee te kunnen bouwen. Joomla biedt meer mogelijkheden dan WordPress, maar is ook iets complexer.

Drupal

Als je ervaring met programmeren hebt, is Drupal een goede keus. Het programma is geschikt om complexe websites mee te maken en er is veel goede documentatie online beschikbaar.

Drupal is echter minder geschikt als je pas begint met webdesign. Het programma is tamelijk complex en de interface is minder gebruiksvriendelijk dan die van een andere CMS.

Een CMS voor een webshop

Een CMS voor een webshop heeft een ander doel, namelijk verkopen van producten.

Woo-Commerce

WooCommerce is een WordPress plug-in, en kan niet functioneren zonder WordPress. Je kunt relatief eenvoudig een webshop bouwen, betalingen accepteren en je voorraad beheren. Doordat het gebouwd is op WordPress, zijn er veel thema’s en plug-ins voor WooCommerce beschikbaar. Voordeel is als je al een WordPress gebruiker bent, dat je WooCommerce snel onder de knie hebt.

Magento

Magento is open source e-commerce-software van Adobe. Je kunt met Magento een webshop bouwen, betalingen accepteren en producten beheren. Magento is heel uitgebreid en krachtig, maar daardoor niet makkelijk in gebruik.

Conclusie

Er zijn nog veel meer CMS-en, maar bovenstaande zijn toch wel de meest gebruikte. Ik heb zelf met Joomla gewerkt en gebruik nu WordPress vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Er is niet één CMS die het beste is. Belangrijk is wat het doel is van je website en hoe jij je doelgroep wilt bereiken. Daarnaast moet je ook bedenken of je zelf met een CMS aan de gang wilt gaan, zoals zelf content plaatsen. Op basis daarvan kies je een CMS.

Mocht je meer willen weten over het maken van een keuze voor een CMS voor jouw website en de mogelijkheden daarvan, neem dan contact op.